keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Pekingin ankka

Eli Běijīng kǎo yā, joka on muuten yksi niistä harvoista sanoista jonka muistan useamman vuoden kiinan opiskelun jäljiltä! Tarvitseeko siis edes perustella tätä valintaa tämän enempää.

Olen haaveillut Pekingin ankan kokeilemisesta jo parina viime vuonna, mutta se ei ole se helpoin tai nopein kiinalainen ruoka. Kiinan kisa tulee aamulla, mikä asettaa myös omat rajoitteensa. Alkuperäinen suunnitelma oli lähteä samalle linjalle kuin viime vuonna eli jotain helppoa ja nopeaa, joka maistuu aamusta eli kevätkääryleitä tai friteerattuja banaaneja. Perehdyin kuitenkin huvin vuoksi Pekingin ankan valmistukseen jälleen kerran ja totesin että senhän voi hyvin syödä jo lauantana, mutta koska kyseessä on kokonainen lintu, jää siitä varmasti jotain rääpittävää vielä aamiaiseksikin. Täydellistä!

Pekingin ankka kypsennetään kokonaisena ja kypsennystä edeltää useat vaiheet riiputuksesta kalttaukseen. Ankka tarjoillaan ohuiden lettujen, kurkkuviipaleiden, kevätsipulin ja hoisin kastikkeen kera.

Pekingin ankka on suosittu kiinalainen ruoka, jota on valmistettu jo vuosisatojen ajan. Se ei kuitenkaan ole ihan se sterotyyppisin valinta (ehkä juuri monimutkaisuutensa vuoksi) kuten friteerattu banaani olisi ollut. Perinteisesti ankka kypsennetään roikutamalla sitä erityisesti siihen suunnitellussa uunissa. Kun ankka kypsennetään pystyasennossa, valuu rasva pois ja tuloksena on rapeaakin rapeampi nahka. Suuressa osassa Pekingin ankan syömistä on myös sen tarjoilu, ravintolassa kokki leikkaa ankan pöydässä ja rippeet valmistetaan lopuksi haluamallasi tavalla esimerkiksi keitoksi.

Välillä Euroopassa tarjoillaan Pekingin ankan nimellä ruokalajia crispy aromatic duck. Kyseinen ruokalaji eroaa Pekingin ankasta hieman valmistustavoiltaan (eli sen valmistus on yksinkertaisempaa). Crispy aromatic duck valmistetaan höyryttämällä marinoitu ankka ja uppopaistamalla se tämän jälkeen. Tämän ruokalajin juuret ovat Isossa-Britanniassa eli se on yhtä paljon kiinalaista kuin Tikka Masala on intialaista.

Onneksi aloitimme suunnittelun tällä kertaa jo heti maanantaina, sillä kyseisen linnun löytäminen osoittautui haastavaksi. Löytyi kalkkunoita, viiriäisiä ja jopa heinäsorsa, mutta ankkaa piti metsästää lopulta neljästä kaupasta. Kun valmistusaikaan lasketaan mukaan sulatus, parin päivän riiputus ja paistaminen, emme siis olleet liikkeellä yhtään liian aikaisin. Toisaalta ainakin yksi lukemistani resepteistä alkoi sanoin "teurasta ankka", säästyimme siis siltä vaiheelta.

Tokihan Pekingin ankan valmistukseenkin löytyy monia helppo- tai nopea- etuliitteellä varustettuja reseptejä, mutta nyt olisi tarkoitus kokeilla sen valmistusta ilman oikopolkuja. No varmasti meidänkin on jossain oikaistava, sillä vaikka sopivan tuulinen riiputuspaikka voisikin löytyä esim. taloyhtiön pyykkitelineeltä, en ole valmis menemään näin pitkälle. Myöskin uuni on se mikä meidän keittiöstämme löytyy, eikä muuksi muutu. Ilmeisesti löytämämme ankka on kuitenkin sattumalta oikeaa rotua ja myytiin sisuskaluineen kaikkineen, siinä mukava pikku projekti mihin en ajatellut osallistua.

Ankan tarina jatkuu lähipäivinä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti