Monaco sijaitsee Ranskan Rivieralla, joten vaikutteita ruokapöytään tulee varmasti paljon Etelä-Ranskasta. Monacolaisen ruoan sanotaankin olevan sekoitus ranskalaisesta ja italialaisesta keittiöstä. Monaco on maailman toiseksi pienin itsenäinen valtio, sen asukkaista suurin osa on ranskalaisia ja vain noin 16 % monacolaisia, yhteensä Monacossa asuu yli 125:n maan kansalaisia. Mutta mitä ne 16 % syö? Sen haluaisin nyt tietää. Toisaalta he ovat varmaankin kaikki kuninkaallisia eli onko edes olemassa "tavallisia monacolaisia". Tässä kohtaa tarvittaisiin kyllä taas asiantuntija-apua, tunnetuin monacolainen taitaa ruhtinas Albertin jälkeen olla Mika Häkkinen, löytyisikö keneltäkään yhteystietoja?
Internetin syövereitä aikani kaiveltuani (ranskan kielen taidosta olisi voinut olla tässä hyötyä) löysin kuitenkin lopulta muutaman ruoan, joita kutsutaan Monacon kansallisruoiksi.
- Stocafi - kuivattua turskaa tomaattikastikkeessa
- Barbagiuan tai barbajuan -leivonnainen/pasteija joka on täytetty juustolla ja kasviksilla. Tätä syödään erityisesti Monacon kansallispäivänä 19. marraskuuta.
- Fougasse -leivonnainen tai leipä jonka päällä on pähkinöitä ja manteleita
- Socca - lettu joka on valmistettu kikhernejauhoista
No siinä olisi nyt mistä valita. Vai miten olisi sitten kumminkin se kuninkaallinen ruoka. Viime vuonna juhlimme samalla syntymäpäivääni ja tarjolla oli vain kuohujuomaa. Kisa osuu tällä kertaa syntymäpäiväni aattoon ja juhlia seuraavaalle päivälle, joten sitä turskaa en ainakaan halua syödä.
Ps. Lidlissä on Aasiaviikot, se siitä salaliittoteoriasta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti