torstai 11. toukokuuta 2017

Espanjalainen ruoka: Churroja ja salaliittoreorioita

Eviva Espanja!


paella espanjalainen ruoka espanja formularuokaa
Paellaa kaudella 2016

Espanjan GP:n ruoka on varmasti yksi helpoimmista, kisa tulee miellyttävään aikaan iltapäivällä ja espanjalaisesta keittiöstä löytyy monia omia suosikkiherkkujani. Voisin suoralta kädeltä luetella viikonlopun ruokalistan: tapaksia, paellaa, churroja ja cavaa. CHURROT, CHURROT, CHURROT, olen huutanut mielessäni siitä asti, kun viimeisen vappupunkin sokerit oli pyyhitty suunpielistä. Mutta yritetään nyt hetkeksi irtaantua tästä ajatuksesta ja miettiä muita vaihtoehtoja. Äitienpäivä ja muut mahdolliset viikonlopun ohjelmat saattavat vielä sekoittaa tätä suunnitelmaa. Melko todennäköisesti joudumme joustamaan sen verran, että ruoka tehdään jo aika-ajoihin.

Minulla on muuten vahva epäilys, että lähikauppamme Lidl valitsee nykyisin teemaviikkonsa tällä meidän periaatteellamme! Ennen Australian kisaa sieltä sai kengurua ja nyt hyllyt notkuvat kaikenlasita Espanjahenkistä. Pieni salaliittoteoriakin siis vielä tähän väliin. Mutta mikäli viikonlopun aikataulu käy liian tiukaksi, niin sieltä lötyy varmasti jotain millä voimme pelastaa tilanteen.




Espanjalainen ruoka vaihtelee todella paljon alueittain ja jokaisessa maakunnassa on omat alueelliset ruokalajinsa. Yhteistä kaikkialla Espanjassa on kuitenkin se, että ruoka ei ole vain syömistä varten vaan se on sosiaalinen tapahtuma. Viini, juustot ja leikkeleet löytyvät ruokapöydästä jokapuolella Espanjaa.

Espanjalaisessa keittiössä käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä, oliiveja, oliiviöljyä sekä valkosipulia. Espanjalainen ruoka on usein värikästä, mutta yksinkertaisesti ja kohtuudella maustettua. Leipä kuuluu myös oleellisena osana aterialle. Raaka-aineissa arvostetaan tuoreutta ja paikallisuutta. Rannikolla syödään paljon kalaa ja äyriäisiä, kun taas sisämaassa ja pohjoisessa enemmän liharuokia.

Tunnettuja espanjalaisia ruokia ovat mm.

  • paella
  • espanjalainen perunamunakas eli tortilla de patatas
  • kylmä tomaattikeitto eli gazpacho 
  • patatas bravas eli lisukkeena tai tapaksina syötävät friteeratut perunakuutiot 
  • tapakset, tapaspöydän sisältö vaihtelee paljon alueittain, mutta yleensä se sisältää ainakin oliiveja, leipää sekä espanjalaisia juustoja sekä leikkeleitä.

Makeista ruoista mainittakoon crema catalana -vanukas ja churrot, joita usein dipataan suklaakastikkeeseen. Juomapuolelta tietenkin viinit ja sangria.

Espanjan ylpeys on ilmakuivattu vuoristokinkku eli Serrano kinkku, se kuuluu tapaspöytään joka puolella Espanjaa. Palataan siis vielä lopuksi sinne Lidlin käytävälle. Siellä meitä vastaan tuli nimittäin kokonainen 7 kilon serrano kinkku. Hetken sitä ihastelimme, mikäli hinta ei olisi lähennellyt 70 euroa (mikä tuntui melko kohtuuttomalta kahden hengen tapaspöytään), olisimme sen sieltä pienessä mielenhäiriössä saattaaneet mukaamme poimiakin. 

Mikä on sinun suosikkisi espanjalaisesta keittiöstä? Ehdotuksia otetaan vastaan!





1 kommentti:

  1. Casino Review – Games, Bonuses & More - Yogonet
    Casino Review. This is an 코인갤 independent review of the online 넷마블바카라환전 casino site, all in one 10 뱃 place. It's the 넥스트 벳 perfect 텍사스홀덤 place to go when you need to get

    VastaaPoista