Azerbaidžanilainen ruoka on hyvin samantyyppistä kuin iranilainen ja turkkilainen ruoka. Ruoanlaitossa käytetään paljon tuoreita kasviksia ja yrttejä, myös riisi- ja jauhopohjaiset ruoat ovat yleisiä. Yksi tunnetuimmista azerbaidžanilaisita ruoista on "plov" eli sahramiriisi/riisipilahvi, josta on useita kymmeniä eri variaatioita. Pilahvin lisukkeena syödään usein erilaisia lihavartaita. Myös kuivattuja hedelmiä käytetään paljon ruoissa. Hyvin yleinen jälkiruoka on halva.
Viime vuoden kisaan teimme plovia ja vartaita lampaanjauhelihasta. Tällä kertaa valitsimme hyvin pitkälti samat ruoat, mutta vain eri variaatiot niistä. Grillasimme lampaanlihaa vartaissa ja plovin sekaan tuli kuivattuja hedelmiä.
Sirin plov
Makea riisipilahvi eli shirin plov on yksi plovin yleisimmistä muunnelmista ja sen uskotaan olevan kotoisin Bakun alueelta. Shirin plovia voidaan tarjoilla sellaisenaan tai lihan lisukkeena. Pilahvit ovat tulleet Azerbaidžaniin Iranista ja Intiasta. Ne kuuluvat Azerbaidžanissa kaikille juhla-aterioille. Riisi ei ole koskaan tahmaista, vaan aina ihanan irtonaista. Sahrami on tärkeässä osassa ja riisi on kauniin kaksiväristä. Tälläista kaksiväristä riisiä näkee välillä intialaisissa ravintoloissa.
Basmatiriisi esikeitetään ensin ja sen jälkeen se höyrytetään qazmaq pohjan päällä. Qazmaq voidaan valmistaa useammalla eri tavalla, se voi olla perunaviipaleita, ohut leipätaikina tai munakasta muistuttava seos. Riisin liotus ja huuhtelu on tässä ruokalajissa erittäin suuressa roolissa, ilman sitä riisistä tulee helposti tahmeaa. Myön riisin keittoajan kanssa pitää olla tarkkana, kuten kuvasta näkyy meidän riisimme ei ole kovin irtonaista...
5 dl basmatiriisiä
kourallinen rusinoita
muutama kuivattu aprikoosi ja taateli (halutessasi muita kuivattuja hedelmiä luumuja jne.)
vettä
suolaa
sahramia
voita
quazmaq kuoreen
1 muna
4 rkl esikeitettyä riisiä
2 rkl jogurttia
tilkka sahramivettä
Huuhtele riisit huolellisesti ja keitä suolatussa vedessä kunnes ne alkavat kypsyä (n. 5 min) eli riisi on ulkoa pehmeä, mutta keskeltä vielä kova. Tämä kävi yllättävän nopeasti ja meidän riisimme olikin vähän ylikypsää. Jos riisiä keittää tässä kohtaa liian pitkään, on lopputulos tahmainen. Valuta vesi riiseistä.
Liota sahrami kupilliseen kuumaa vettä. Kaada kuivattujen hedelmien päälle kiehuvaa vettä ja liota muutama minuutti. Paista kuivattuja hedelmiä muutama minuutti voissa pannulla. Sekoita hedelmät riisin sekaan.
Valmista quazmaq kuori: sekoita muna, riisi ja jogurtti, lisää joukkoon tilkka sahramivettä. Sulata pataan nokare voita ja kaada seos pannulle munakkaan tapaan ja anna kypsyä hetki.
![]() |
Quazmaq taikina |
![]() |
Quazmaq kuori |
Lusikoi puolet riisi-hedelmäseoksesta kuoren päälle ja kaada puolet sahramivedestä sekaan. Lusikoi loput riisistä pannulle ja kaada loput vedestä päälle. Laita riisin päälle voinokareita ja tee siihen "reikiä" esim. kauhan varrella. Peitä padan kansi sisäpuolelta puhtaalla pyyhkeellä (pyyhe imee ylimääräisen höyryn) ja laita kansi paikalleen. Kypsennä noin puoli tuntia.
![]() |
Riisi on kaksiväristä |
![]() |
Kansi peitetään liinalla |
Azerbaidzanissa syödään paljon halvaa ja sainkin sitä paketillisen tähän tarkoitukseen syntymäpäivänäni. Täytyy myöntää, että halva ei ollut meille kovin tuttua entuudestaan. Yritin googlettaa miten se pitäisi syödä, mutta tuloksena oli vain reseptejä halvan valmistukseen. Lopulta siis vain pilkoimme halvan ja pistelimme suuhun sellaisenaan, tämä ilmeisesti olikin se oikea tapa nauttia kyseinen tuote.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti