torstai 4. toukokuuta 2017

Venäläiset pelmenit

pelmeni pelmenit venäläinen ruoka smetana
Pelmenit tarjoiltuna smetanan ja voisulan kanssa

Venäjällä aterian aloittaa usein alkuruoka ja erityisesti juhla- ja pyhäaterioille alkuruoka kuuluu. Tästä syystä halusimme valmistaa blinien lisäksi myös pääruoan. Pääruoaksi valikoitui pelmenit, sillä niistä kuulin paljon hyvää ja ne olivat entuudestaan melko tuntematon ruokalaji.

Pelmenit ovat venäläisiä, perinteisesti lihatäytteisiä, taikinanyyttejä. Ne muistuttavat kovasti italialaisia ravioleja tai kiinalaisia wontoneja. Pelmenien alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta erään teorian mukaan ne olisivat alunperin levinneet Kiinasta Siperiaan ja sieltä sitten eteenpäin Venäjälle. Etukäteen tämä oli meille vieras ruokalaji eli emme olleet ennen syöneet emmekä valmistaneet pelmenejä. Kuullut niistä toki olin. Ystäväni kuvaili pelmenien valmistusta vaikeaksi ja aikaa vieväksi, mutta koska pelmenireseptit muistuttivat niin paljon pastareseptejä, uskaltauduimme kokeilemaan niitä. Pastan valmistus, kun meillä alkaa jo olla hallussa.

Perinteisesti pelmeneissä on lihatäyte, vaikka nykyään niitä saakin jos jonkinmoisella täytteellä. Kaupassakin näytti olevan valmiita pelmeneitä ainakin neljää eri makua. Täytteeseen olisi voinut käyttää vaikka sika-nauta jauhelihaa tai lampaan jauhelihaa, mutta me käytimme pelkkää naudan jauhelihaa. Koska jauhelihaa myydään lähinnä 400 gramman paketeissa, tuli täytettä reilusti enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Lopun täytteen voi kuitenkin helposti käyttää johonkin toiseen ruokaan. Meillä siitä valmistui oopperavoileipiä.

Valmiita pelmenejä eri täytteillä
Taikina oli pastataikinaan verrattuna pehmeämpää ja kimmoisampaa. Sitä oli vähän helpompi käsitellä, eikä se repeytynyt niin helposti. Harkitsin kaulitsemisen yhteydessä pastakoneen käyttämistä, mutta en uskaltanut lähteä sekoittamaan kulttuureita näin pahasti. Toisaalta pelmenitaikinaa ei kaulitakaan yhtä ohueksi kuin pastataikina. Nesteenä taikinassa käytin turkkilaista jogurttia, mutta myös vesi kävisi hyvin. Jauhot olivat sekoitus durumvehnäjauhoja ja tavallisia vehnäjauhoja, myös jommat kummat käyvät hyvin.

Pelmenit kestävät ilmeisesti hyvin pakastusta ja luinkin monesta paikkaa, että niitä kannattaa valmistaa kerralla paljon ja keittää sitten pakastimesta aina annos kerrallaan. Me teimme nyt tosiaan vain kahden hengen annoksen.

Yhteensä tällä ruokailulla eli alkupalaksi blinit ja pääruoaksi pelmenit, taisi kulua smetanaa purkki per nenä. Ja olokin oli melkoisen ähky. Erittäin herkullinen tämä makumatkamme Venäjälle joka tapauksessa oli. Suosittelen!


Pelmenit




Taikina (riittää noin 15 - 20 pelmeniin)

1 muna
1,25 dl durumvehnäjauhoja
1,25 di vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 - 1 dl turkkilaista jogurttia 

Sekoita kulhossa durumvehnäjauhot, 3/4 dl vehnäjauhoista ja suola. Lisää kananmuna ja noin 1/2 dl jogurttia. Vaivaa taikinaksi, jos taikina tuntuu liian kuivalta lisää jogurttia. Itse lisäsin tässä vaiheessa vielä noin ruokalusikallisen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita loput jauhot pöydälle ja vaivaa ne taikinapalloon. Vaivaa taikinaa pöydällä kunnes se on kimmoisa pallo. Yhtä hyvin voit laittaa kaikki taikinan aineet yleiskoneeseen ja vaivata siellä.

Kääri takinapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 20 minuutiksi. Taikinan voi hyvin tehdä jo aikaisemminkin valmiiksi, itse tein taikinan jo aamulla odottamaan jääkaappiin.



Täyte (riittäisi noin 40 - 50 pelmeniin)

1 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
suolaa
pippuria

Kuullota silputtua sipulia hetken aikaa rasvassa pannulla ja anna jäähtyä. Sekoita sipuli, jauheliha ja mausteet tasaiseksi massaksi. Myös täytteen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin odottamaan. Mikäli täytettä jää yli, voi lopusta tehdä vaikka lihapullia.

Kauli levänneestä takinasta jauhoitetulla pöydällä muutamassa erässä ohut levy. Paina taikinasta pyöreällä muotilla kiekkoja. Muottina voi käyttää myös esim. juomalasia tai voit kaulita pienistä palloista taikinaa suoraan pyöreitä, mikäli et halua käyttää muottia.


Laita pieni pallo, noin 1 - 2 tl, täytettä keskelle jokaista taikinakiekkoa. Taita taikinan vastakkaiset reunat yhteen, niin että taikinasta muodostuu puolikuu, painele reuna tiukasti kiinni. Yhdistä puolikuun kulmat yhteen ja käännä reunaa vielä vähän ylöspäin.




Keitä pelmeneitä pastan tapaan, hyvin suolatussa vedessä noin 10 minuuttia. Pelmenit voi myös keittää lihaliemessä ja tarjoilla keittona. Me söimme omamme voisulan ja smetanan kera.



Seuraavaksi sitten kohti espanjalaisen keittiön saloja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti