perjantai 28. huhtikuuta 2017

Venäläinen ruoka

Venäläisestä ruoasta itselleni tulee ensimmäisenä mieleen suolakurkut, smetana ja vodka. No vodka ei ehkä ole ruoka, mutta ensimmäisenä se mieleen tulee. Kahdella edellisellä kaudella olemme tehneet stroganovia, mikä oli oikein hyvää. Sitä voisi tehdä joskus ihan ilman formuloitakin. Nyt olisi kuitenkin kiva kokeilla jotain uutta. Muita venäläisiä ruokia mitä heti tulee mieleen tai mitkä tietää venäläisiksi on borssikeitto ja blinit.

striganov vappu F1 formularuokaa
Kauden 2016 vappu-stroganov

Lyön siis googleen haut "venäläinen ruoka" ja "russian food". Juuri viime kisan kohdalla kuitenkin todettiin, että tällä taktiikalla saattaa tulla välillä huti. Ei se sinänsä haittaa, jos välillä mennään täysin stereotypioden perässä, pääasiahan on, että ruoka on hyvää. Ja toisaalta jotkut maat on todella ilmiselviä, voisiko Japanin GP:ssä olla mitään muuta ruokaa kuin sushia. Mutta tosiaan, se mitä me täällä pidämme jollekin maalle tyypillisimpänä ruokana, ei välttämättä ole sitä mitä tavalliset ihmiset kyseisessä maassa oikeasti syövät. Syödäänkö kiinassa oikeasti friteerattuja banaaneja vai onko ne kiinalaisten ravintoloiden keksintö? En siis tiedä, mutta jotain sen suuntaista aavistelen. Tällä kertaa ystäväpiiristä löytyi kuitenkin "asiantuntija-apua", joten päätin kääntyä siihen puoleen ensiksi.

Millaista on venäläinen ruoka? Keitot on suuressa roolissa venäläisessä keittiössä, borssikeitto saa monta mainintaa. Se on kuulemma myös melko helppo valmistaa. Toinen "haastateltavista" mainitsee yhdeksi lempiruoistaan hapankaalikeiton. Borssikeitto ei punajuurisuudessaan viehätä minua ainakaan ajatuksen tasolla, hapankaalikeittoa en edes kommentoi. Eteenpäin siis.

Ruokaisat salaatit, suomalaista perunasalaattia muistuttavat, on seuraavana listalla. Perinteisin on nimeltään olivje. Venäjän GP ajetaan vappuna ja suomalaiseen vappuun kuuluu nakit ja perunasalaatti, tästä voisi siis saada kehitettyä jotain. Kurkaan muutamaa reseptiä ja muistuttaa tosiaan kovasti perunasalaatin ja italiansalaatin risteytystä. Joukkoon tulee mm. perunaa, kananmunaa, majoneesia ja lihaa/kinkkua sekä vihanneksia. Kansainvälisempi nimi tälle ruokalajille näyttäisi olevan salat Olivier. Olisikohan se ihan suomalainen perunasalaattikin peruja Venäjältä?

Muita mainintoja saa pelmenit (kuulemma vaikeita tai ainakin aikaavieviä tehdä itse, näitä olen muuten nähnyt kaupassa pakastealtaassa), rahkajutut eli ilmeisesti rahkapiirakat ja rahkapullat, blinit (voi olla myös jälkiruokana, mutta mansikat ja kermavaahto tms. on suomalaista), kaaliruoat, kotletit (jotka on kuulemma erilaisia kuin suomalaiset kotletit) ja erityismaininta, että keitossa pitää olla smetanaa.

Johtopäätöksenä siis: mitä ikinä päätämmekään tehdä, pitää sen sisältää rahkaa tai smetanaa. Eikä ne suolakurkut ja vodkakaan hei ihan pieleen mennyt.

Päätän tämän siis ystäväni kommentiin: Rakastan suolakurkkuja. En pidä vodkasta vaan erikseen. Kiitos teille, tiedätte kyllä keille! Katsotaan mitä sunnuntaina löytyy lautaselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti