torstai 18. toukokuuta 2017

Espanjan GP

espanjalainen ruoka paella sangria formularuokaa formulat
Sunnuntaina oli äitienpäivä ja päätimme noudattaa silloin perinteitä ja jättää formularuoan taka-alalle. Formularuoka levittäytyi siis tällä kertaa perjantaille ja lauantaille. Perjantai-iltana napostelimme tapaksia ja varsinainen Espanja-pläjäys valmistui sitten lauantaina aika-ajoiksi, jolloin söimme paellaa sangrian kera ja vielä jälkiruoaksi churroja.

Meidän tapaspöydästämme löytyi:

manchego-juustoa
serrano-kinkkua
oliiveja
chorizoa
patonkia
grillattuja jättikatkarapuja
espanjalaista kasvispaistosta escalivadaa eli uunissa oliiviöljyssä paahdettua munakoisoa, paprikaa, sipulia ja tomaattia

tapas tapaspöytä

Tapakset sopivat muuten oikein loistavasti myös perjantai-illan "kisakatsomoon", sillä Vain elämäähän on tällä kaudella kuvattu Espanjassa!



Sangria


Tässä suhteet joilla teimme sangriamme:

Pullo (halpaa) punaviiniä
n. 3 dl veriappelsiinimehua
n. 3 dl spriteä
loraus limemehua
sitruuna- ja appelsiiniviipaleita
jäitä



Paella

Paella on yksi Espanjan tunnetuimmista ruokalajeista, se on alunperin kotoisin Valencian seudulta, mutta nykyisin sitä tarjoillaan joka puolella Espanjaa. Paella on espanjalaisten versio risotosta tai pyttipannusta. Sen pohjana on riisi, kasvikset ja mausteet. Seudusta riippuen paellaan tulee myös kanaa, kania tai mereneläviä.

Sana paella tarkoittaa alunperin pannua. Oikea paellapannu olisi suuri, matalareunainen ja laakea, koska meiltä ei sellaista löydy, jouduimme hieman soveltamaan. Ihan tavalliselle paistinpannulle tällainen määrä paellaa ei olisi mahtunut, joten valmistimme paellan padassa ja siirsimme tarjoilua varten tavalliselle paistinpannulle.

Teimme paellaa myös viime vuoden kisaan, joten taustatyö jäi tällä kertaa lyhyemmäksi. Muistan viime vuonna perehtyneeni tarkemmin eri riisivaihtoehtoihin ja päätyneeni siihen että paras korvike paellariisille on risottoriisi.

Merenelävistä mukaan valikoitui tällä kertaa vain sinisimpukat, jotka ostimme pakasteena. Ne ovat huomattavasti halvempia kuin tuoreena osteut ja sopivat oikein hyvin ruokaan johon tulee paljon muitakin makuja. Jos valmistaisin pelkästään simpukoita, ostaisin ne tottakai tuoreena. Viime vuotisista valokuvista päättelin, että silloin seassa on ollut myös mustekalaa, mutta nyt sitä ei löytynyt kaupasta. Katkarapuja meillä oli vain muutama koristeena, tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että toinen meistä on allerginen niille.

Paella saa kauniin keltaisen värinsä sahramista. Tai sen pitäisi saada. Meidän tapauksessamme kävi kuitenkin niin, että se pikkuriikkinen pussi oli tyhjää täynnä. Jouduimme siis turvautumaan köyhän miehen sahramiin eli kurkumaan. Vähänhän tämä siinä hetkessä harmitti, mutta asiakaspalautteeseeni reagoitiin onneksi salaman nopeasti ja pussi sahramia kilahtaa postiluukusta hetkenä minä hyvänsä.

Paellareseptimme on koostettu sillä periaatteella, että valitsin jokaisesta lukemastani reseptistä ne eniten itseäni miellyttävät kohdat. Olen konsultoinut mm. ystäviäni Jamie Oliveria ja Gordon Ramsaya sekä monia muita.



2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
kanaa
chorizomakkaraa
5 dl risotto- tai paellariisiä
kourallinen pakasteherneitä
4 dl valkoviiniä
1/2 ruukkua persiljaa
sinisimpukoita
1 tl savupaprikajauhetta
1 pussi sahramia (tai 2 tl kurkumaa)
1/2 tl cayennepippuria
oliiviöljyä
n. 1 l kuumaa kanalientä
2 tomaattia
koristeeksi sitruunalohkoja
(mustekalaa tai katkarapuja)

Silppua sipulit ja persilja, pilko paprika, kana ja chorizo.

Ruskista kanapalat rasvassa ja siirrä sivuun odottamaan. Ruskista chorizoja pannulla, kunnes niistä irtoaa rasvaa. Siirrä kanojen kanssa odottamaan.

Kuullota sipulia ja valkosipulia hetken aikaa chorizorasvassa, lisää paprikat ja silputtu persiljan varsiosa (säästä loput koristeeksi). Kypsennä hetken aikaa.

Lisää joukkoon mausteet (sahramia lukuunottamatta) ja riisi. Kuullota kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi.

Lisää joukkoon viini ja kiehauta. Lisää kanat ja chorizot takaisin pannulle ja kaada joukkoon kuumaa kanalientä johon on sekoitettu sahrami. Anna kiehua hiljalleen kunnes riisi on lähes kypsää.

Lisää lopuksi joukkoon tomaatti, herneet sekä simpukat (ja muut merenelävät) ja anna höyrystyä kannen alla kunnes simpukoiden kuoret aukeavat. Koristele perjiljasilpulla, sitruunalohkoilla ja grillatuilla jättikatkaravuilla.



Churrot


Churroja kutsutaan usein espanjalaisiksi munkkitangoiksi. Sitähän ne ovatkin, mutta todellisuudessa vastavaat mielestäni enemmän uppopaistettuja tuulihattuja. En ollut aiemmin valmistanut itse churroja, joten oletin taikinan vastaavan enemmän munkkitaikinaa. Taikina siis valmistetaan samaan tapaan kuin tuulihattutaikina ja siitä pursotetaan pötköjä suoraan kuumaan öljyyn.

Tällä kertaa päätin noudattaa tarkasti reseptiä ja valitsin tämän Soppa365:n reseptin. Tosin loppumetreillä huomasin, että ohje ei sisältänyt ollenkaan leivinjauhetta, kun sitä monissa muissa resepteissä taas oli. Eli sen verran piti taas soveltaa, että heitin sekaan teelusikallisen leivinjauhetta.

Valmiit churrot kierittelin sokerissa, joka oli maustettu ripauksella kanelia. Suklaadippi valmistui tällä Valion reseptillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti