Aloitan poikkeuksellisesti kommentoimalla kisaa, sillä olipa pitkästä aikaa (suomalaisittain) jännittävä kisa. Hyvä Bottas! Monet vähän tylsemmät kisat ruoka on jopa pelastanut, mutta nyt sai pitkästä aikaa istua tuolin reunalla viimeiset kierrokset. Onneksi lautaset olivat jo tyhjät tässä vaiheessa.
Hienoa, että saadaan uusia suomalaisia F1 voittajia. Itse olen tosin aina ollut suuri Räikkösen kannattaja (ja olen edelleen), mutta kai se on nyt opeteltava kannustamaan myös Bottasta. Yhden kisan Kimi voisi tosin vielä voittaa. Meillä on nimittäin pullollinen skumppaa kaapissa sitä hetkeä varten. En sano, että se poksautetaan kun Räikkönen voittaa, sillä se on ollut siellä jo niin pitkään, että en usko siitä kuuluvan enää pihahdustakaan avattaessa. Itseasiassa sain sen valmistujaislahjaksi jo pari vuotta sitten, jolloin se oli ehtinyt olla edellisten formulafanien kaapissa samasta syystä jo hyvän tovin. Mutta luotamme edelleen siihen, että jonain päivänä saamme sen sisältöä ihmetellä. Viimeistään, kun Räikkönen jää eläkkeelle.
Blinit ovat yksi venäläisen keittiön vanhimmista ja tunnetuimmista ruokalajeista. Yksinkertaisimmillaan ne tarjoillaan voisulan, smetanan, sillin ja suolakurkkujen kera. Juhlavammalla aterialla lisukkeena on tietenkin jälleen smetanaa sekä kaviaaria ja sipulisilppua. Myös erilaiset kalat tai sienisalaatti sopivat lisukkeiksi.
![]() |
Kylmäsavulohta, suolakurkkua, sipulia, smetanaa ja siian mätiä |
Blinien tulisi olla seitinohuita, lähes läpikuultavia. Ennen uskottiin, että paras miniä oli se, joka osasi paistaa ohuimmat blinit. Näin ensi yrittämällä minusta ei siis kovin kummoista miniää ainakaan Venäjälle olisi saatu, meidän keittiössä taisikin kuulua lähinnä kysymys "ootko nyt ihan varma, että siinä lukee seitinohuita eikä sentinohuita?".
Blinitaikina kohotetaan tai siis käytetään hiivalla, joten se on koostumukseltaan paljon paksumpaa ja venyväisempää kuin vaikkapa lettutaikina. Tämä vaikeutti taikinan levitystä. Kunnon blininpaistajalla on tähän varmasti jokin niksi, mutta me yritimme lähinnä levittää taikinaa pannulle lastan avulla.
Blineihin löytyy monenlaisia reseptejä, päädyin käyttämään apunani lähinnä Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta löytämääni reseptiä sillä se oli nimetty sopivasti "Aidot venäläiset blinit". Kyseisessä reseptissä ei kuitenkaan ollut mainittu esim. taikinan kohotusaikaa ollenkaan, joten sen kanssa jouduin kääntymään muiden reseptien puoleen. Taikinan voisi ilmeisesti antaa kohota hyvinkin pitkään, jossain reseptissä sanottiin vähintään 6 tuntia, toisessa yön yli ja kolmannessa pari tuntia. Toiset kohottavat jääkaapissa ja toiset huoneenlämmössä. Meidän taikinamme ehti kohota noin 3 tuntia huoneenlämmössä.
Erillistä blinipannua meillä ei ole vaan käytimme tavallista valurautapannua ja toisena pannuna hiiliteräspannua. Pannun tulee olla kuuma ja hyvin öljytty, mutta se ei saa kuumeta liikaa. Meidän taidoillamme paremmin onnistuivat hiiliteräspannulla paistetut blinit, vaikka perinteinen blinipannu onkin valurautainen. Hiiliteräspannun lämpötilaa oli helpompi säädellä ja takinan sai levitettyä siihen ohuemmin.
Ruokajuomana meillä oli vapun kunniaksi kuohuviiniä ja Alkosta matkaan valikoitui espanjalainen cava. Tämä yhdistelmä toimi erittäin hyvin, vaikka pullo olikin valittu pettämättömällä naisen logiikalla "hei, tämä pullo sointuu ihanasti meidän sisustukseen!". Ja toki ne vodkaryypytkin löytyi, omani tosin lorautin vaivihkaa kolan sekaan.
Lähteenä on käytetty ylen artikkelia venäläisten blinien historiasta, se löytyy täältä ja reseptiapua löysin siis täältä.
Blinit
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1/4 hiiva
25 g voita
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3 kananmunaa
öljyä paistamiseen
Sekoita tattarijauhot ja 1 dl kylmää maitoa. Lisää joukkoon 2 dl kiehumispisteeseen kuumennettua maitoa. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja anna seoksen kohota lämpimässä paikassa hetken aikaa, kunnes taikina alkaa vähän kuplia eli noin 20 minuuttia.
Vatkaa taikinaa hetki ja lisää joukkoon suola, vehnäjauhot, sulatettu voi, munankeltuaiset joihin on sekoitettu sokeri sekä vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Resepteissä oli tässä kohtaa eroja, toisessa valkuaiset vatkattiin kovaksi vaahdoksi ja toisessa kevyeksi vaahdoksi, osassa valkuaiset lisättiin tässä kohtaa ja osassa vasta juuri ennen paistamista. Itse vatkasin valkuaiset kevyeksi, saippuavaahtoa muistuttavaksi vaahdoksi ja lisäsin siis jo ennen kohotusta.
![]() |
Taikina kohotuksen jälkeen |
Anna taikinan kohota muutama tunti ennen paistamista, meillä taikina ehti kohota noin 3 tuntia. Taikina on koostumukseltaan melko paksua, paljon lettutaikinaa paksumpaa. Kuumenna pannu ja voitele se öljyllä. Kun blini on "hyytynyt" paistamattomalta puolelta käännä se.
![]() |
Blinit söimme siian mädin, suolakurkun, smetanan, sipulisilpun ja kylmäsavulohen kera. Tästä määrästä taikinaa riittäisi hyvin alkuruoka blinit 4-6 nälkäiselle hengelle. Me söimme ylijääneet seuraavana päivänä hillon kanssa ja hyvältä maistuivat niinkin.
Kisan tulokset:
1. Bottas
2. Vettel
3. Räikkönen
Pääruokana söimme pelmenejä ja niiden reseptiin palaan myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti