perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kanadan GP


Varusteita Kanadan GP:tä varten löytyi kaapista jo etukäteen ja hyödynsimmekin niitä pitkin viikonloppua. Lauantaina söimme vaahterasiirapilla glaseerattua lohta ja joimme lahjaksi saamani kanadalaisen kuohuviinin. Sunnuntain aloitimme pannukakuilla ja tietenkin vaahterasiirapilla, olihan siihen kylkeen sitten vielä kokeiltava sitä vaahterasiirappipekoniakin! Palaan näiden ruokien resepteihin ja kuviin myöhemmin, nyt itse kisapöperön pariin.

Valitsimme kanadalaisten ruokien listalta poutine-nimisen annoksen. Kyseessä oli melkoinen mättöannos, ilmeisesti kanadalaisten vastine meidän makkispekkiksille. Juuri sopiva ruoka iltakisaan. Annos on peräisin Quebecin alueelta ja sisältää siis ranskanperunoita, juustoa ja ruskean kastikkeen tapaista kastiketta eli gravya.


Kuulostaa siis melko yksinkertaiselta, vain kolme komponenttia. Helpoimmalla olisi tietenkin päässyt, jos olisi käyttänyt pakasteranskalaisia ja valmiskastiketta. Me teimme kuitenkin molemmat itse. Haastavin osuus oli siis juusto, resepteissä mainittiin "fresh cheese curds" ja tämän suomentaminen osoittautui aikalailla mahdottomaksi, sillä se voi tarkoittaa montaa asiaa. Ilmeisesti tässä yhteydessä kyseessä on jonkinlainen tuore, kotijuustoa muistuttava narskuva juusto. Epätoivo meinasi iskeä siinä vaiheessa kun luin lauseen: jos paikalliselta juustokauppiaaltasi ei saa tuoreita cheese curdseja, täytyy ne tehdä itse. Lopulta kuitenkin löysin reseptin jossa oli mainittu, että lähin vastine on mozzarella. Huh! Annoksen kannalta on kuitenkin tärkeää, että ei käytä juustoraastetta joka sulaa nopeasti vaan juuston pitää narskua. Jäinkin miettimään olisiko leipäjuusto voinut sopia tähän tarkoitukseen.

En ole ennen syönyt kyseistä ruokalajia, joten en osaa sanoa vastasiko meidän versiomme alkuperäistä. Herkullista se oli joka tapauksessa, jopa jotenkin syntistä, kaunis annos ei missään nimessä ollut. Tässähän voisi olla jo ihan tarpeeksi hyvä syy matkustaa joskus Kanadaan. Niin hyvää kuin ruoka olikin, niin tuskin valmistamme sitä toiste. Tämä juuri onkin parasta formularuoassa!

Apua ja inspiraatiota poutineen löytyy täältä ja täältä.

Poutine

Ranskalaiset:
rosamunda perunoita
n. 1 l öljyä

Kastike:
3 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä
5 rkl voita
0,5 dl vehnäjauhoja
8 dl lihalientä
pippuria maun mukaan
1 tl ketsuppia
loraus soijaa
tarvittaessa suolaa

Mozzarellahelmiä tai mozzarella pallo revittynä



Pilko (ja halutessasi kuori) perunat hyvissä ajoin ja laita kylmään veteen likoamaan. Mitä kauemmin perunat ehtivät liota sen parempi, näin niistä irtoaa ylimääräinen tärkkelys ja lopputulos on rapeampi.

Aloita kastikkeen valmistus liuottamalla maissitärkkelys veteen. Sulata voi paistinpannulla ja lisää siihen vehnäjauhot, ruskista kunnes jauhot ovat kullanruskeita.



Lisää joukkoon lihaliemi ja kiehauta. Voit käyttää myös puolet ja puolet liha- ja kanalientä, meillä oli käytössä vasikanliemi. Käyttämäsi liemi vaikuttaa kastikkeen suolaisuuteen merkittävästi.


Lisää kiehuvaan kastikkeeseen veteen sekoitettu maissitärkkelys ohuena nauhana kokoajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua välillä sekoitellen muutama minuutti ja lisää mausteet. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kuivaa liotetut perunat mahdollisimman hyvin taputtelemalla talouspaperilla. Kuumenna öljy isossa padassa noin 180 asteiseksi. Muista pitää kansi, sammutuspeite, hätänumero ja muut tarvittavat käden ulottuvilla.


Laita perunat pienissä erissä posrisemaan kuumaan öljyyn. Kypsennä perunoita ensimmäisellä kerralla noin 5 minuuttia, kunnes perunat alkavat kypsyä mutta eivät vielä ruskistua. Nosta ranskalaiset reikäkauhalla talouspaperille valumaan.


Nosta öljyn lämpötila noin 200 asteeseen. Lämpötilat ovat suuntaa antavia, sillä kotioloissa tarkan lämpötilan saavuttaminen ja ylläpitäminen ilman rasvakeitintä on haastavaa. Palauta perunat öljyyn ja jatka kypsennystä kunnes ne ruskistuvat ja ovat rapeita, tähän menee yllättävän kauan. Valuta ylimääräinen rasva ranskalaisista talouspaperilla ja ripauta päälle suolaa.


Kokoa annos: asettele ranskalaiset ja mozzarellapalat lautaselle ja kaada päälle kuumaa kastiketta. Mozzarella kannattaa ottaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua, kastike ei jaksa lämmittää ihan jääkaappikylmää juustoa. Tarjoile heti, kastike jäähtyy nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti